Greek Collegiate Programming Contest
Ο Διεθνής Πανεπιστημιακός Προγραμματιστικός Διαγωνισμός (ICPC) είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος προγραμματιστικός διαγωνισμός μεταξύ των Πανεπιστημίων του κόσμου! Ο διαγωνισμός προέρχεται από την κοινότητα UPE Computer Science Honor Society της δεκαετίας του ’70 και από τότε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός στοχεύει στην προαγωγή της φιλοδοξίας, των καινοτόμων ιδεών και της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων στην επιστήμη της πληροφορικής και ταυτόχρονα να παρέχει ευκαιρίες σε ταλαντούχους φοιτητές σε όλο τον κόσμο.
O Ελληνικός τοπικός διαγωνισμός για τον ICPC, GRCPC, διεξήχθη για πρώτη φορά το 2023! Διοργανώνεται από την ομάδα Algoforum, με βάση το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εκδήλωση διεξάγεται σε 4 χώρους στην χώρα ταυτόχρονα, καθώς και διαδικτυακά. Οι 3 ομάδες από κάθε Πανεπιστήμιο που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πόντους στον διαγωνισμό υποστηρίζονται για να αντιπροσωπεύσουν τα Πανεπιστήμιά τους στην Νοτιοανατολικο-Ευρωπαϊκή περιφερειακή φάση, διεκδικώντας την θέση τους στον Παγκόσμιο Τελικό!
Οι κανόνες του παιχνιδιού!
Στην Εθνική φάση του διαγωνισμού προσπαθούμε να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Τελικού με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Περιληπτικά:
Λεπτομερέστερα, ομάδες των τριών φοιτητών από το ίδιο Πανεπιστήμιο μπορούν να συμμετάσχουν και προτείνεται να υπάρχει διεπιστημονικότητα στις ομάδες (π.χ. 1 Πληροφορικός, 1 Μαθηματικός και 1 Μηχανικός). Σε κάθε ομάδα ανατίθεται ένας Η/Υ χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά μπορείτε να φέρετε 30 σελίδες με ό,τι σημειώσεις θέλετε (προτείνεται συνήθεις αλγορίθμους ή πληροφορίες για συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού· μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο σημειώσεις από παλαιότερους διαγωνισθέντες). Θα αντιμετωπίσετε 8-14 αλγοριθμικά προβλήματα εμπνευσμένα από τον πραγματικό κόσμο και θα κληθείτε να λύσετε όσα περισσότερα μπορείτε σε χρονικό διάστημα 5 ωρών. Οι λύσεις θα κατατεθούν στην πλατφόρμα μας.
Μην ανησυχείτε αν σας φαίνονται πολύ δύσκολα· όλοι διαγωνίζονται υπό τους ίδιους κανόνες!
Επιπλέον κανόνες για όσους διαγωνιστούν διαδικτυακά
- Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν από οπουδήποτε. Τα μέλη της ομάδας δεν είναι αναγκαίο να βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία.
- Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του διαδικτύου, με τους εξής περιορισμούς:
Απαγορεύεται η δημοσίευση στο διαδίκτυο οποιασδήποτε πληροφορίας κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μόνο με τους συμπαίκτες τους, τους διοργανωτές και την κριτική επιτροπή κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε πληροφορίας που έχει δημοσιευτεί μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Συνεπώς, η χρήση υπηρεσιών LLM, όπως ChatGPT ή Bing, απαγορεύεται. - Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση προϋπάρχοντος κώδικα αποθηκευμένου στον Η/Υ τους ή στο διαδίκτυο. Κάθε κομμάτι κώδικα που έχει αντιγραφεί από το διαδίκτυο πρέπει να είναι ξεκάθαρα σημειωμένο με ένα σχόλιο που θα περιέχει το URL της πηγής του.
- Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην χρήση λογισμικού κατά την διάρκεια του διαγωνισμού.
Έλεγξε τις δυνατότητές σου με τα προβλήματα του GRCPC 2023!
Ή ρίξε μια ματιά σε προβλήματα από παλαιότερους Παγκόσμιους Τελικούς!
(Τα προβλήματα των Παγκόσμιων Τελικών είναι λίγο πιο δύσκολα από αυτά των τοπικών διαγωνισμών 😉 )
Πρόγραμμα Ομιλιών και Διαγωνισμού GRCPC 2024
Δες πού μπορείς να διαγωνιστείς!
Φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα μπορούν να διαγωνιστούν στους παρακάτω χώρους.
Φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της υπόλοιπης χώρας θα διαγωνιστούν ηλεκτρονικά.
Πανεπιστήμιο Πατρών
Έλεγξε αργότερα για να μάθεις την συγκεκριμένη αίθουσα που θα διαγωνιστείς.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Έλεγξε αργότερα για να μάθεις την συγκεκριμένη αίθουσα που θα διαγωνιστείς.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Έλεγξε αργότερα για να μάθεις την συγκεκριμένη αίθουσα που θα διαγωνιστείς.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Έλεγξε αργότερα για να μάθεις την συγκεκριμένη αίθουσα που θα διαγωνιστείς.
Ο δρόμος προς τους Παγκόσμιους Τελικούς!
Βήματα προς την επιτυχία!
Ανάλυση του προβλήματος
Χωρίς να ξέρεις το πρόβλημα δεν μπορείς να προχωρήσεις. Απόκτησε μια καλή κατανόηση του προβλήματος αν θέλεις να φτάσεις στην λύση.
Σχεδίασε τον Αλγόριθμό σου
Λάβε υπόψη αρκετούς αλγορίθμους για να λύσεις το πρόβλημα. Ανασχεδίασε την λύση σου μέχρι να πετύχεις. Μερικές φορές το απλό είναι καλύτερο (KISS).
Υλοποίησε τον Αλγόριθμό σου
Ανάπτυξε ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση και εκτέλεση την λύσης. Μοίρασε τις υποχρεώσεις και δούλεψε με την ομάδα για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αξιολόγησε το αποτέλεσμα
Αξιολόγησε το αποτέλεσμα για να επιβεβαιώσεις ότι η υλοποίησή σου είναι η κατάλληλη για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίστρεψε στο βήμα 1 αν χρειάζεται.